ul. Szkolna 6, 05-506 Lesznowola
tel. 22 757 93 99,

Kiszenie kapusty

Kiszenie kapusty

W ramach realizacji tematu „Jestem zdrowym przedszkolakiem” dzieci  z grupy Kaczuszki uczestniczyły w warsztatach kulinarnych „Kiszona kapusta”.

Głównym celem zajęć było przybliżenie dzieciom polskiej tradycji i sposobu przechowywania warzyw na zimę, a także zwrócenie uwagi na walory odżywcze i smakowe kapusty.

W pierwszej części zajęć dzieci zatańczyły wesoły kapuściany taniec w rytm piosenki
pt. „Wielki rwetes dziś u Kasi”. Następnie zostały zapoznane z kolejnymi etapami kiszenia kapusty poprzez prezentacje wszystkich czynności. Przed przystąpieniem do pracy wspólnie omówiono podstawowe zasady bezpiecznego korzystania z narzędzi (tarka, nóż, tłuczek) oraz przypomniano zasady higieny podczas przygotowywania posiłków (mycie rąk, nakrycie głowy).

W głównej części zajęć dzieci miały okazję poznać kapustę zmysłami wzroku, smaku, zapachu i dotyku. Następnie przy dźwiękach ludowej melodii ochoczo pracowały przygotowując kapustę do kiszenia. Szatkowały kapustę, tarły marchewkę, przyprawiały solą i ugniatały całość drewnianym tłuczkiem. Porządnie ugnieciona kapusta została przełożona do kamiennego garnka i umieszczona w „kąciku przyrody”, gdzie dzieci mogły obserwować proces fermentacji.

Pyszna, własnoręcznie przygotowana kapusta zostanie wykorzystana w najbliższych warsztatach kulinarnych do przygotowania zdrowej, zimowej surówki.

 

do góry